donderdag 21 april 2011

Waarom thuisonderwijs nooit kan tippen aan regulier onderwijs

Na het onderwijs aan onze kinderen moeten ze klaargestoomd zijn voor het bedrijfsleven. Met dit als basis zal het na het lezen van dit artikel duidelijk zijn dat regulier onderwijs hiervoor het meest geschikt is.

In het bedrijfsleven worden mensen gepest. Waar anders dan op het schoolplein worden kinderen hier het beste op voorbereid?

"Pesten op school
Naar schatting wordt meer dan de helft van de basisschoolleerlingen wel eens gepest. Onderzoek heeft aangetoond dat pesten het meeste voorkomt op grote scholen met grote klassen, waar het contact met de docent afstandelijk is en waar weinig wordt gedaan om de onderlinge sfeer te verbeteren. Op zich ook niet onlogisch. Twee kinderen om op te letten gaat prima, maar zet dertig kinderen bij elkaar en je krijgt een heel ander verhaal.
In de groepen 1 en 2 moeten kinderen nog veel leren, ook op gebied van sociale vaardigheden. In het begin hebben de kleuters nog geen benul welke invloed hun eigen gedrag heeft op andere kinderen – en uiteindelijk weer op jezelf! Dat is een leerproces die naarmate de kinderen ouder worden, langzaam geleerd gaat worden. Het échte pesten komt doorgaans op deze leeftijd nog niet veel voor, hoewel er natuurlijk altijd kinderen zijn die meer of minder populair zijn. ..."

In het bedrijfsleven wordt regelmatig gezondigd tegen de ARBO-regels. Mensen zitten dan te dicht op elkaar, liefst in een gehorige kantoortuin met ramen die niet open kunnen. Zeg maar net als een klaslokaal met 30 kleuters.

Naar wie anders moet je luisteren dan de baas? Inderdaad, naar niemand anders dan hem (of - minder vaak - haar). Daar moet je tegen kunnen, daar moet je aan gewend zijn. Luisteren naar de juf of meester!

Vooral het kantoorwerk mogen we natuurlijk niet vergeten te vermelden. Een groot deel van de dag doe je dingen die niet echt leuk zijn en je moet veel stil zitten. Wederom, dat leer je op school het best.

En dan nog een actuele - Christelijke feestdagen. Nederland wordt steeds 'ongeloviger'. Bij een gesprek met de directrice van een Katholieke school kregen we dan ook te horen: "... katholiek ... maar daar doen we niet al teveel aan hoor!". De volgende opmerking bij een opinie-stuk over thuisonderwijs is dan ook frapant:
"... er is veel onrealistische indoctrinatie van kinderen van fundamentalistisch religieuzen in US -zij prefereren homeschooling opdat zij hun kinderen kennis kunnen onderwijzen wat overeenkomt met de Bijbel-vb : dinosaurussen kunnen nooit hebben bestaan etc., alg. aanvaarde kennis afwijzen of ervan onwetend wensen te blijven ..."
Immers, kijken we op bijvoorbeeld 'yurls.net', dan zien we dat Pasen veelal het feest is van eieren, paashazen en paaskuikens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten